Használt traktor vásárlási kisokos

2021.04.23.

Hogyan válassza ki az Ön számára legmegfelelőbb kistraktort?

Ebben a rövid leírásban csokorba szedtünk néhány technikai és elméleti szempontot is, amelyek segítségével könnyebben választhatja ki az igényeinek legmegfelelőbbet.

Egy traktor választása évekre, sőt évtizedekre szóló döntés lehet. A Paprikatraktornál fennállásunk alatt számtalan ügyfélnek segítettünk már, az igényeinek leginkább megfelelő traktor kiválasztásában. Ezen szempontokat szedjük most górcső alá.

1. A felhasználás célja és jellege.

A felhasználási cél alapján célszerű a traktor teljesítményét és maximális szélességét (a felszerelt eszközök szélességével együtt) és az eszközök rögzítéséhez szükséges felfüggesztést meghatározni.

Amennyiben ön csak talajmarózni szeretne:

Erre a célra a 2 pontos felfüggesztéssel szerelt, kisebb 12-17 LE közötti teljesítményű, 3 hengeres kistraktorok tökéletesen elegendőek és költséghatékony megoldást jelentenek.

Mi az értékesített traktorokat az azokhoz való, gyári Japán talajmaróval szereljük, amelyek modelltől függően 100-130 cm munkaszélességűek, amennyiben ehhez hozzáadunk 13-15 cm-et akkor kapjuk meg a teljes szélességet. Ezzel a mérettel kell számolni, hogy elférjen a munkaterületen, beférjen a kapun, és esetleg szállítás során a mikrobuszunkba utánfutónkba is kényelmesen a talajmaró leszerelése nélkül beférjen. Tömegük 550-800 kg a talajmaróval együtt.

Vontatás, utánfutó húzása

Amennyiben - a talajmarózáson túl - igény a vontatás, elsősorban utánfutó húzása, akkor nagyjából 1300 kg össztömeg vontatására a fent említett, talajmarózásra kiválóan alkalmas kistraktor is megfelelő. Magasabb vontatott tömeg esetén erősebb traktorban kell gondolkodni.

Közúti közlekedésben való használat

A közúti közlekedéshez a traktor műszaki vizsgáztatása, EU-szabvány világítással történő felszerelése szükséges. Itt nem játszik szerepet se a lóerő se a felfüggesztés, a kicsit és a nagyot egyaránt ugyanúgy kell felkészíteni.

Amennyiben a traktort közúton nem kívánjunk használni, akkor a vizsgáztatás, az átírási-, forgalomba helyezési illeték és más adó megfizetése nem áll fenn, de a használati módtól függetlenül mi mindenképpen javasoljuk, a kötelező biztosítás megkötését.

Természetesen a nálunk vásárolt traktorok közúti felkészítését és vizsgáztatását ügyfeleink egyedi kérésére elvégezzük.

Homlokrakodó, bálázó, árokásó, gödörfúró, stb…

Azoknál a munkafeladatoknál ahol - a traktor méretében a munkaterületnek köszönhetően nem kell kompromisszumot kötni -, nagyobb 120-160 cm munkaszélességű, 3-4 hengeres, 18-30 LE közötti traktor vásárlását javasoljuk. Ezek a gépek már minden igényt kielégítenek, gyárilag 3 pontos felfüggesztéssel rendelkeznek. Magasabb teljesítményüknek köszönhetően bármely kategória 1-es tartozék felfüggeszthető rájuk, így alkalmazásuk szélesebb körben lehetséges.

Szántás, fűvágás, gazos területek karbantartása és egyéb munkafeladatok

Olyan esetekben, amikor a kisebb traktorok teljesítménye elegendő, de a talajmarózáson, és a vontatáson túl egyéb munkára is használnánk célszerű döntés lehet a gyári 2 pontos (4 pontosnak is szokták nevezni) kialakítású felfüggesztést egy 3 pontos felfüggesztésre cserélni. Ezzel a csekély módosítással minden Európában használatos tartozékkal felszerelhető lesz a traktor.

A 2 pontról 3 pontra való átszerelést természetesen vállaljuk!

2. A traktor teljesítménye

Jellemzően 15-25 LE teljesítmény elegendő, a traktorok használata kellemes és egyszerű! Hölgyeknek is ajánljuk! Kisebb méretüknél fogva irányításuk könnyű, és a keskenyebb, vagy nehezebben elérhető területek megművelése is rendkívül egyszerű.

3. Kétkerék-, vagy összkerékhajtás

Cégünk a kétkerék-meghajtású traktorok vásárlását nem javasolja, hiszen a földeken történő munkára az összkerék-meghajtás nagyságrendekkel hatékonyabb és nem befolyásolják a vételárat sem igazán.

Alapvetően az összkerék hajtású gépeknél két különböző megoldás van használatban. Az egyik a kapcsolható összkerék-hajtás. Ennek a funkciónak segítségével könnyedén átválthatjuk a meghajtást összkerékről kétkerék hajtásra, ha éppen nincsen rá szükségünk például a közúti használat során. A másik verzió ami állandó 4wd hajtással rendelkezik, és nem lehet szétkapcsolni az összkerék hajtást. Ezek is kiválóan működnek a differenciál műveknek köszönhetően. Ezek jellemzően az alacsonyabb teljesítményű gépek sajátosságai.

4. A vásárlás helye által nyújtott biztonság:

Az általunk értékesített traktorok szervizelését karbantartását vállaljuk. Amennyiben, értékesíteni szeretné meglévő gépét, esetleg nagyobbra cserélni keressen minket bizalommal.

Mindemellett - a Paprikatraktor Bt. idén ünnepeli 25. születésnapját, így a Japán kistraktor import üzletág közel évtizedes fennállása óta - az ország egyik legnagyobb, folyamatosan frissülő használt kistraktor és talajmaró kínálatával várja vásárlóit, ahol szinte biztosan megtalálja az igényeinek megfelelő munkagépet.


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseid között: