Mezőgazdasági gépek a közúti közlekedésben

2021.06.21.

A mezőgazdasági gépekkel történő közúti közlekedés szabályairól elmondhatjuk, hogy gyakran tisztázatlanok, túlságosan bonyolultak, olykor még ellentmondásokat is felfedezhetünk bennük. Ebben a bejegyzésben ezen próbálunk segíteni valamelyest, tisztázva néhány félreértést, megválaszolva néhány kérdést.

Sebesség

A közlekedésben a legfontosabb paraméter a sebesség, ezért kezdjünk is rögtön ezzel. Az 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban KRESZ) három esetet különböztet meg:

  1. Mezőgazdasági vontatóval vagy lassú járművel vontatott, pótkocsinak nem minősülő, fék nélküli vontatmánnyal 15 km/h a maximális megengedett sebesség.
  2. Lassú járművek és a lassú járműből és pótkocsiból felépülő szerelvény esetén ez a sebességhatár 25 km/h.
  3. A jogszabály mezőgazdasági vontató vagy mezőgazdasági vontatóból és pótkocsiból álló szerelvény esetén 40 km/h-ban határozza meg a sebességlimitet

Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni a gyártói ajánlásokat is, hiszen az abban foglalt sebesség átlépése problémákat okozhat, így például kárt tehet a munkagépben.

Méret

A 6/1990 (IV.12.) KöHÉM rendelet alapján a jármű maximális megengedett szélessége 2,55 méter. Ez a szám mezőgazdasági vontatók, lassú járművek és vontatmányuk esetén 3 méter, ami alatt a gumiabroncsok vagy a sárvédők külső pontjai közötti távolságot kell érteni.

A túlsúlyos és túlméretes járművek esete

A 36/2017 (IX. 18.) NFM rendelet értelmében ilyen esetekben a közútkezelő hozzájárulására lesz szükségünk. A hozzájárulás megszerzéséhez eljárási díjat kell fizetnünk. A hozzájárulási és a díjfizetési kötelezettség alól vannak kivételek, ezekről a közútkezelőnél érdemes tájékozódni.

Kéttengelyes jármű

20 tonna

Háromtengelyes jármű

26 tonna

Négy- és több tengelyes jármű

32 tonna

Háromtengelyes járműszerelvény

28 tonna

Négytengelyes járműszerelvény

38 tonna

Öt- és több tengelyes járműszerelvény

40 tonna

Amiről még fontos beszélnünk ennél a pontnál az az, hogy a rendelet tengelyterhelést is meghatároz, mely szerint a teljes tömeg minimum 20%-ának a kormányzott kerekekre kell esnie.

A rendelet alapján azok a járművek minősülnek túlméretesnek, amelyek magassága meghaladja a 4 métert, 2,6 méternél szélesebb, jármű esetén hossza átlépi a 12 métert, míg járműszerelvények esetén a hosszúság meghaladja a 18.75 métert.

Mit, mivel és hogyan vontathatunk?

A vontatás kapcsán az alapszabály az, hogy a vontatmány össztömege nem lehet nagyobb, mint a vontató tömegének négyszerese.

Ha a munkagép vontatása során nem teljesülnek a világító és fényjelző berendezésekkel kapcsolatos előírások, úgy kitűzhető fényjelző berendezés felszerelése szükséges a forgalomban eltöltött időtartamra.

Lassú jármű pótkocsija csak abban az esetben vontatható mezőgazdasági vontatóval, ha az megfelel a vontató pótkocsijára vonatkozó feltételeknek.

Mezőgazdasági vontatmány esetén nincs szükség hatósági engedélyre vagy jelzésre, illetve ideiglenes forgalomban tartási engedélyre. Ezek teherszállításra nem alkalmas, pótkocsinak nem minősülő eszközök, például vetőgépek. Mezőgazdasági vontatóval és erőgéppel, valamint lassú járművel vontathatóak.


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseid között: