Mezőgazdasági gépek a közúti közlekedésben - II. rész

2021.08.16.

Előző bejegyzésünkben elkezdtünk ismerkedni a mezőgazdasági gépek közúti forgalomban történő használatát szabályozó jogszabályi rendelkezésekkel. Ezen a héten végigvesszük azokat a rendelkezéseket, amelyekkel eddig még nem foglalkoztunk, például a vezetői engedélyekkel vagy éppen a jogszabályban meghatározott tartozékokkal.

Hatósági engedélyek és jelzések

Motoros önjáró mezőgazdasági gépek kizárólag ideiglenes forgalomban tartási engedéllyel vehetnek részt a közúti közlekedésben. Az engedély érvényessége 3 év, a mezőgazdasági géppel történő közlekedésről pedig kötelező indítási naplót vezetni.

A mezőgazdasági vontató és pótkocsija fekete, míg a lassú járművek és pótkocsijuk piros rendszámmal, illetve forgalmi engedéllyel rendelkeznek. Mindkét járműtípus esetében 5 év a műszaki vizsgálat érvényességi ideje.

A 326/2011. kormányrendelet 44§. értelmében a forgalomba helyezésre nem kötelezett lassú járművek közül a mezőgazdasági erőgépek M betűjelű (zöld), ideiglenes rendszámtáblával, ideiglenes forgalomban tartási engedéllyel, valamint a rendszámtáblához tartozó indítási naplóval közlekedhetnek a közutakon. A jogszabály értelmezésében mezőgazdasági erőgépnek számítanak az önjáró mezőgazdasági és erdészeti betakarító gépek, az önjáró mű- és szervestrágya szóró gépek, az önjáró permetezőgépek, az önjáró eszközhordozó alvázak, illetve a legfeljebb 25 km/h végsebességű mezőgazdasági felhasználású önjáró rakodógépek.

Tartozékokkal kapcsolatos előírások

Az egyéb tartozékokra vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket a 6/1990 (IV.12.) KöHÉM rendelet tartalmazza.

A 3500 kilogrammot meghaladó tömegű járműveken, valamint azokon a járműveken, amelyek 3500 kilogrammot meghaladó össztömegű pótkocsit vontathatnak, legalább egy darab, a jármű rögzítésére alkalmas, egy személyes kerékkitámasztó éket kell tartani.

A személy- és tehergépkocsikhoz hasonlóan a mezőgazdasági vontatókon és a lassú járműveken is kötelező a ’B’ típusú elsősegélynyújtó készlet megléte.

A mezőgazdasági vontatókon és a lassú járműveken egy darab, legalább 6 kilogrammos, A, B és C osztályú tüzek eloltására alkalmas, szabványos, hordozható poroltót kell tartani.

Tachográf berendezéssel kapcsolatos szabályok

Minden olyan gépjárművet, amelyet közúti áruszállításra használnak, menetíró készülékkel kell felszerelni. A nemzetközi rendelet hatálya azonban nem terjed ki azokra a járművekre, amelyek megengedett legnagyobb össztömege a pótkocsival együtt nem haladja meg a 3500 kilogrammot, valamint az olyan járművekre, melyek megengedett legnagyobb sebessége nem haladja meg a 30 km/h-t.

Belföldön a 6/1990 KöHÉM rendelet a következő kivételeket sorolja fel:

- Azon járművek, amelyek megengedett legnagyobb sebessége nem haladja meg a 40 km/h-t

- A kizárólag belföldön, mezőgazdasági vállalkozás által a telephelytől számított 100 km sugarú körön belüli mezőgazdasági termékek szállítására használt járművek

Vezetői engedély

Mezőgazdasági vontatót két nehéz pótkocsival a következő vezetői engedélyek valamelyikével rendelkező személy vezethet: T (korlátozás nélkül), TR vagy BE, C1E, CE kategóriás vezetői engedély.

Mezőgazdasági vontatót egy nehéz pótkocsival a következő vezetői engedélyek valamelyikével rendelkező személy vezethet: T (korlátozás nélkül) vagy BE, D1E, DE vezetői engedély (az egészségügyi érvényesség lejárta után is. ).

Mezőgazdasági vontatót pótkocsinak nem minősülő munkagéppel, vagy könnyű, 750 kg össztömeget meg nem haladó pótkocsival a következő vezetői engedélyek valamelyikével rendelkező személy vezethet: T (185. korlátozással is), B, C1, C, D1, D kategóriás vezetői engedély (az egészségügyi érvényesség lejárta után is).

Lassú járművet pótkocsival vagy munkagéppel bármely nemzetközi kategóriával rendelkező személy vezetheti, az egészségügyi érvényesség lejárta után is.

Gépkezelői engedély

Mezőgazdasági és erdőgazdasági gépet a 83/2003 (VII.16) FVM rendelet alapján csak olyan személy vezethet, aki rendelkezik a szükséges szakképesítéssel. Az engedélybe bejegyezhető kategóriák között van az 50 lóerő teljesítmény feletti traktor, a lánctalpas traktor, a 2 méter feletti vágóasztal szélességű mezőgazdasági betakarítógép, a meliorációs és földmunkagép, valamint a mezőgazdasági rakodógép. A gépkezelői engedély közúti közlekedésre önmagában nem jogosít.


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseid között: